Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Beroep T-Mobile tegen joint venture Glaspoort van KPN en APG afgewezen

De rechtbank heeft op 31 maart 2022 uitspraak gedaan over de oprichting van de joint venture Glaspoort van KPN en APG. T-Mobile B.V. had beroep ingesteld tegen het goedkeuringsbesluit van de ACM.

De ACM heeft op 12 mei 2021 besloten dat de telecommaatschappij KPN samen met pensioenbeheerder APG een joint venture mocht oprichten voor de aanleg van glasvezel. KPN en APG hebben geen overlap in activiteiten. De oprichting van de joint venture zal de concurrentie in Nederland niet beperken.

De joint venture gaat glasvezelnetwerken aanleggen naar huishoudens en bedrijven in gebieden waar KPN nog geen glasvezelnetwerk heeft liggen. KPN wordt hoofdgebruiker van deze netwerken, maar ook andere telecomaanbieders krijgen toegang.

De ACM is bevoegd het concentratietoezicht toe te passen op een voorgenomen joint venture als die volwaardig van aard is. De rechtbank oordeelt dat deze rechtsregel de bevoegdheid van de ACM regelt ter bescherming van KPN en APG. T-Mobile als concurrent wordt daardoor niet beschermd. Het relativiteitsbeginsel maakt dat T-Mobile niet met succes beroep kon instellen tegen het toepassen van het concentratietoezicht.

De rechtbank oordeelt bovendien dat de ACM de oprichting van de joint venture mocht goedkeuren omdat, anders dan T-Mobile aanvoert, de mededinging hierdoor niet wordt beperkt.

Tegen deze uitspraak is nog hoger beroep mogelijk bij het CBb.