Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Einduitspraak CBb kartelboete Wasserijen

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in hoger beroep op 23 oktober 2018 uitspraak gedaan in de zaak Wasserijen.

Het CBb heeft geoordeeld dat ACM terecht boetes heeft opgelegd aan vier wasserijen wegens overtreding van het kartelverbod in de periode 1998-2009. Zij werkten samen via het samenwerkingsverband met de naam Rentex. De wasserijen verdeelden de markt in rayons. Het was verboden klanten te werven in elkaars rayon. In de kern had deze marktverdeling het doel de mededinging te beperken.

De samenwerking had kenmerken van een franchiseorganisatie, maar kwam niet in aanmerking voor een vrijstelling vanwege het horizontale karakter van de marktverdelingsafspraken.

Gelet op de bijzondere omstandigheden van geval, heeft het CBb de ernstfactor van de overtreding naar beneden bijgesteld. De boete van een van de partijen is daardoor verlaagd met 97.000 euro. Voor de overige partijen bleef de boete gelijk. Het totaal van de boetes beloopt ruim 12 miljoen euro.

Dit besluit is onherroepelijk.