Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Consumentenonderzoek telecommarkt 2023

In het jaarlijkse Consumentenonderzoek Telecommarkt toetsen we onder meer overstapgedrag, prijsperceptie, vertrouwen en waardering in de markt.

Prijsperceptie

De kosten voor mobiele telefonie en vaste diensten (internet, televisie en vaste telefonie, in het rapport aangeduid als ‘’multiplay’’) zijn afgelopen jaar gestegen. Consumenten betalen in 2023 gemiddeld €18,20 per maand voor hun mobiele telefoonabonnement (in 2022: €16,80) en €64,37 per maand voor vaste diensten (in 2022: €61,70). Consumenten zijn deze prijzen als duurder gaan ervaren ten opzichte van vorig jaar. Hierbij vinden consumenten de prijzen voor vaste diensten (49%) vaker (erg) hoog dan de prijzen voor mobiele telefonie (17%).

Overstapgedrag

De gestegen prijzen hebben niet geleid tot een grote verandering in het overstapgedrag van consumenten. In de afgelopen 12 maanden heeft 20% een ander abonnement voor vaste diensten afgesloten, waarvan 12% naar een andere aanbieder is overgestapt. Dit is nagenoeg gelijk aan eerdere jaren. Ten opzichte van vorige jaren zijn minder consumenten overgestapt van mobiele telefoonabonnement (in 2023: 16%, in 2022: 25%).

De meeste overstappers geven aan dat de prijs voor hen een reden was om een ander abonnement af te sluiten (41% voor mobiel, 46% voor vast). De vaakst genoemde reden voor consumenten om niet over te stappen naar een andere aanbieder is tevredenheid met de huidige aanbieder (59% voor mobiel, 49% voor vast). Consumenten zeggen dat een overstap interessant is wanneer zij maandelijks meer dan €7,- kunnen besparen op hun mobiele abonnement of €18,- op hun vaste abonnement.

Voor meer resultaten uit het onderzoek kunt u onderstaande rapportage raadplegen.

 

Documenten

Consumentenonderzoek telecommarkt 2023 (PDF - 2.55 MB)