Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Codebesluit implementatie Europese Netcodes en normen

Met dit besluit wijzigt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) op voorstel van de gezamenlijke netbeheerders de Netcode elektriciteit en de Meetcode elektriciteit.

In de eerste plaats wijzigt het besluit de eisen in de codes opgenomen voor wind- en zonneparken die zijn aangesloten op een gelijkspanningsnet.

In de tweede plaats wijzigt het voorstel de eisen over het leveren van snelle foutstroom door wind- en zonneparken, zowel op land als zee, en voor gelijkstroom-systemen. De snelle foutstroom injectie is de stroom die voor een bepaalde duur geleverd moet blijven worden, ook als er bijvoorbeeld een kortsluiting optreedt in het elektriciteitsnet. Op die manier kan het elektriciteitsnet veilig afschakelen. De eisen zijn nu ge├╝niformeerd en gebaseerd op Europese normen.

In de derde plaats brengt het voorstel de eisen in Netcode elektriciteit voor elektriciteitsproductie-eenheden in overeenstemming met twee recent uitgebrachte Europese normen. Door deze wijzigingen kunnen fabrikanten van bijvoorbeeld zonnepanelen deze laten certificeren en voorzien van een conformiteitscertificaat. Een consument die nieuwe zonnepanelen aanschaft, kan daardoor met het conformiteitscertificaat aantonen dat deze voldoen aan de wettelijke eisen.

Lees het bericht in de Staatscourant 

Kan ik in beroep gaan tegen het besluit van de ACM?

Als u belanghebbende bent, dan kunt u in bezwaar gaan bij de ACM. De ACM moet uw bezwaarschrift binnen zes weken nadat het besluit bekendgemaakt is, hebben ontvangen.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?