Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel codewijziging harmonisatie Europese normen

Netbeheer Nederland heeft een voorstel ingediend bij de ACM voor het wijzigen van de Netcode elektriciteit. Met het voorstel worden voorwaarden voor elektriciteitsproductie-eenheden in overeenstemming gebracht met de Europese normen EN 50549-1 en EN 50549-2.

Wat zijn de Europese normen EN 50549-1 en -2?

Cenelec, het Europese instituut voor normalisatie op het gebied van elektriciteit, heeft ter facilitering van de implementatie van de RfG Verordening twee normen opgesteld voor elektriciteitsproductie-eenheden. De EN 50549-1 is van toepassing op elektriciteitsproductie-eenheden aangesloten op laagspanningsnetten, en de EN 50549-2 is van toepassing op elektriciteitsproductie-eenheden aangesloten op middenspanningsnetten.

Wat is de reden van deze codewijziging?

Nieuw aan te sluiten elektriciteitsproductie-eenheden dienen te voldoen aan de eisen in de RfG Verordening en de nationale implementatie van deze Verordening in de Netcode elektriciteit. Conformiteit met de NC Verordening en de Netcode elektriciteit kan door de aangeslotene worden aangetoond door middel van certificaten. Wanneer die certificaten kunnen worden gebaseerd op Europees geaccepteerde normen, wordt dit proces vergemakkelijkt. Het codevoorstel regelt daarom een harmonisatie van de relevante bepalingen in de Netcode elektriciteit ten opzichte van de Europese normen EN 50549-1 en EN 50549-2.

 

Documenten

Voorstel codewijziging harmonisatie Europese normen (PDF - 11.05 MB)