Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Betonmortelbedrijven houden zich aan toezeggingen eerlijke concurrentie

Zeven betonmortelcentrales hebben in 2016 toegezegd serieuze risico’s op oneerlijke concurrentie weg te nemen. Elke twee jaar bekijkt de Autoriteit Consument & Markt of de bedrijven zich aan de toezeggingen houden, zo ook eind 2019. Uit de controle blijkt dat de bedrijven in het algemeen hun toezeggingen nakomen. Op een paar punten geeft de ACM suggesties voor verbeteringen. Die gaan vooral over de registratie van onderlinge gesprekken en afspraken om werk van elkaar over te nemen.

Wat is er aan de hand?

ACM constateerde in 2016 dat de structuur van de betonmortelsector en de nauwe banden tussen de ondernemingen en medewerkers mogelijk schadelijk zijn voor de concurrentie. Zeven bedrijven hebben toen aan de ACM omvangrijke toezeggingen gedaan voor structurele wijzigingen bij hun bedrijven. Dat betekende onder andere dat er onderdelen van bedrijven zijn verkocht zodat er minder gezamenlijke betonmortelcentrales zijn. Daarnaast worden onderlinge contacten geregistreerd en bekeken op mogelijke concurrentievervalsing. Door de toezeggingen worden serieuze risico’s op oneerlijke concurrentie weggenomen.

Toezeggingen nagekomen, ruimte voor verbetering registratie

De ACM stelt vast dat de risico’s voor de concurrentie zijn verminderd. Er zijn nog verbeteringen mogelijk bij de registratie van gesprekken en de registratie van incidentele en noodzakelijke samenwerking. De verbeterpunten verschillen per onderneming. De ACM zal in 2022 opnieuw de toezeggingen controleren. De toezeggingen gelden tot 2026.

De zeven ondernemingen zijn:

Mebin, Cementbouw, Dyckerhoff Basal Nederland, Bruil Beton & Mix Groep, Mortelcentrale Cuijk, Rouwmaat Groep en Agar Holding B.V.