Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit over opschorting tarieven Schiphol per 1 april 2022

De ACM heeft zeven aanvragen ontvangen van luchtvaartmaatschappijen en belangenorganisaties. Zij verzoeken de ACM om vast te stellen of de tarieven en voorwaarden van Schiphol die op 1 april 2022 ingaan in strijd zijn met de Wet luchtvaart. De aanvragers vinden onder andere dat Schiphol de lasten van de coronapandemie niet eerlijk verdeelt tussen luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen. De inwerkingtreding van deze tarieven en voorwaarden wordt als gevolg van deze aanvragen automatisch opgeschort.

De ACM heeft getoetst of het noodzakelijk is dat tarieven of voorwaarden opgeschort blijven voor het geval de ACM pas na 1 april 2022 een besluit op de aanvragen neemt. De ACM vindt dat die noodzaak bij deze klachten niet is gebleken, want Schiphol verrekent de coronaverliezen uit 2020 nog niet in 2022, maar pas in de tarieven voor 2023 en 2024.

De ACM heeft daarom bepaald dat opschorting niet noodzakelijk is en dat de nieuwe tarieven en voorwaarden per 1 april 2022 in werking kunnen treden.

 

Documenten

Besluit over opschorting tarieven Schiphol per 1 april 2022 (PDF - 128.01 KB)