Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Beslissing op bezwaar neutraliteitsheffing

De ACM heeft het bewaar van Vereniging Energie-Nederland tegen de afwijzing van haar handhavingsverzoek tegen GTS afgewezen.

In december 2018 onttrok een netgebruiker grote hoeveelheden gas aan het gastransportnet. Om te zorgen dat het gastransportnet in balans bleef was GTS genoodzaakt gas in het gastransportnet in te voeden. De netgebruiker heeft de kosten van 16,1 miljoen euro die GTS haar daarvoor in rekening bracht niet betaald. Daarom heeft GTS die kosten bij alle netgebruikers in rekening gebracht via de neutraliteitsheffing in 2021. Vereniging Energie-Nederland was het niet eens met het opnemen van deze kosten in de neutraliteitsheffing in 2021 en diende een handhavingsverzoek in.

Ook in bezwaar is het de ACM niet gebleken dat GTS de in 2018 geldende Transportcode gas LNB niet naar behoren ten uitvoer heeft gelegd. Daarom mocht GTS de kosten van deze wanbetaling bij netgebruikers via de neutraliteitsheffing in rekening brengen. Op 23 mei 2020 is de Transportcode gas LNB aangepast. Dit draagt bij aan het beperken van de financiƫle schade bij dit soort incidenten.

 

Documenten

Openbare versie BOB neutraliteitsheffing (PDF - 275.59 KB)