Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM staat TenneT toe net meer in te zetten voor duurzame stroom

TenneT mag het gedeelte van het stroomnet in Noord-Nederland dat is gereserveerd voor storingen, gebruiken voor het transport van duurzame stroom. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft TenneT ontheffing van de verplichting van de zogenaamde storingsreserve. Voorwaarde is wel dat de netbeheerder een vergoeding geeft aan de partijen die ze bij een eventuele storing moet afschakelen, zoals uit de wet volgt.

ACM ondersteunt de energietransitie

TenneT wil in Noord-Nederland meer ruimte kunnen bieden aan het transport van duurzame stroom, vooral afkomstig van zonneparken. Daarvoor wil ze gebruik maken van het deel van het net dat ze verplicht moet reserveren voor storingen.  De ACM geeft hiervoor toestemming, om zo de energietransitie te ondersteunen. Maar de netbeheerder wil de duurzame producenten geen vergoeding geven wanneer zij door een storing hun stroom niet op het net kwijt kunnen. Aan die laatste wens van TenneT wil de ACM niet voldoen aangezien afnemers van TenneT gecompenseerd dienen te worden voor eventuele afschakeling.