Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM keurt overname door Atlas van Geveke en LEWA goed


ACM keurt overname door Atlas van Geveke en LEWA goed. Er blijft voldoende concurrentie over op de markten van industriële pompen en industriële luchtcompressoren. Dat blijkt uit onderzoek van de ACM naar deze overname.

Wat is er aan de hand?

Industriële pompen en industriële luchtcompressoren spelen vaak een belangrijke rol bij allerlei productieprocessen. Dat kan bijvoorbeeld in de voedsel- en drankindustrie of in de chemische en farmaceutische industrie zijn.

Atlas en LEWA concurreren met elkaar bij de productie, verkoop en onderhoud van industriële pompen. Dit doen ze echter maar zeer beperkt in Nederland. Daarom verwacht de ACM dat de overname niet tot nadelige gevolgen leidt.

Atlas en Geveke concurreren in Nederland met elkaar bij de verkoop en het onderhoud van industriële luchtcompressoren. De ACM stelt vast dat er ook na de overname zowel op het gebied van verkoop als het onderhoud van luchtcompressoren voldoende concurrentie overblijft. Zo zijn er voldoende mogelijkheden voor afnemers om luchtcompressoren bij andere leveranciers te kopen. Wat betreft het onderhoud, zijn de toegepaste technologie en de onderdelen voor de meeste typen en merken universeel. Afnemers van luchtcompressoren zijn daarom niet afhankelijk van een bepaalde leverancier of producent. Daarom keurt de ACM deze overname goed.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

Het is bij elke fusie of overname de vraag of direct na de transactie en in de toekomst nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of de bedrijven mogen fuseren. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.