Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: extra inzet in 2024 voor veilige online omgeving en goed werkende energiemarkt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft in 2024 extra aandacht aan een veilige en betrouwbare online omgeving en een goed werkende energiemarkt. Daarnaast zet de ACM zich in om de energietransitie te versnellen en de ontwikkeling naar een duurzamere samenleving te steunen. Dat staat in de Focus werkzaamheden van de ACM voor 2024.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Dit jaar krijgen we nieuwe taken om de online consument te beschermen en concurrentie te versterken. We zijn blij met deze nieuwe wetgeving en richten ons met extra mensen op een veilige online omgeving voor alle mensen en bedrijven. Ook de energiemarkt vraagt speciale aandacht. Nog steeds gaan veel meldingen bij ons consumentenloket over energie. We willen er dan ook alles aan doen om consumenten op de energiemarkt goed te beschermen.”

Stimuleren van een open en eerlijke digitale economie

De ACM beschermt mensen en bedrijven tegen misbruik van marktmacht en tegen online misleiding. Nieuwe wetten op digitaal gebied eisen dat online platforms hun verantwoordelijkheid nemen voor een betrouwbare online omgeving en klachten van consumenten serieus nemen. De ACM geeft voorlichting aan ondernemers en consumenten over hun rechten en plichten onder de nieuwe Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en Platform to Business Verordening (P2B). Er komt een loket waar consumenten terecht kunnen met meldingen over hoe online platforms omgaan met klachten.

Energietransitie versnellen

De ACM wil bijdragen aan een versnelling van de energietransitie voor alle mensen en bedrijven. De ACM werkt verder aan maatregelen om de drukte op het stroomnet in Nederland (‘netcongestie’) aan te pakken. Bijvoorbeeld via regels om flexibel gebruik van het elektriciteitsnet te stimuleren. Daarnaast stelt de ACM dit jaar de hoofdlijnen vast van een nieuwe methode voor de berekening van de inkomsten en tarieven van netbeheerders vanaf 2027. Hiermee geeft de ACM perspectief op ruimte voor investeringen in de uitbreiding van het net. De ACM blijft – ook nu het energieprijsplafond is afgelopen – de tarieven van leveranciers en de ontwikkelingen in de energiemarkt scherp in de gaten houden via de maandelijkse monitor en optreden tegen misleiding en agressieve werving.

Naar een duurzamere economie

Om de ontwikkeling naar een duurzamere economie te steunen, richt de ACM zich op voorlichting en de aanpak van onjuiste duurzaamheidsinformatie. Via voorlichting krijgen consumenten de juiste informatie zodat ze geïnformeerd keuzes kunnen maken en niet worden misleid. Bij de aanpak van misleidende duurzaamheidsclaims ligt de focus de komende tijd op de vervoerssector. Daarnaast geeft de ACM advies over de mededingingsregels aan bedrijven die onderlinge duurzaamheidsafspraken willen maken.

Organisatie

De organisatie wordt versterkt door onder meer de oprichting van een Raad van Advies per 1 februari 2024. De raad heeft als taak het bestuur van de ACM te adviseren over hoofdlijnen van het beleid en draagt bij aan het waarborgen van de onafhankelijkheid van de ACM.

Op deze afbeelding staan de onderwerpen waar de ACM zich in 2024 op richt, los van haar reguliere toezichtstaken. Dat zijn de digitale economie, energietransitie en verduurzaming. Per onderwerp worden 3 pijlers genoemd. Onder digitale economie: het bestrijden van marktmacht van techbedrijven, toezicht op betrouwbaarheid van online platforms en het beschermen van online consumenten. Onder energietransitie: het stimuleren van flexibel stroomverbruik, ruimte voor investeringen in het stroomnet en strenger toezicht op energieleveranciers. Onder verduurzaming: het optreden tegen bedrijven die verduurzaming belemmeren, advisering over duurzaamheidsafspraken en het aanpakken van misleidende duurzaamheidsclaims.

Zie ook