Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM consulteert voorwaarden voor toegang postvervoerbedrijven tot netwerk PostNL

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) brengt op verzoek van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een advies uit over eventuele voorwaarden voor toegang die de staatssecretaris kan verbinden aan het verlenen van een nieuwe vergunning voor de fusie tussen PostNL en Sandd. Het gaat hierbij om toegang voor de restpost van andere postvervoerbedrijven tot het netwerk van het gefuseerde postbedrijf. PostNL heeft hiervoor een toegangsaanbod opgesteld. De ACM vraagt belanghebbenden te reageren op dit aanbod. Die reacties worden meegenomen in het advies van de ACM aan EZK.

EZK geeft aan dat de uitgangspunten voor toegang ongewijzigd blijven. Dit betekent dat het doel van de toegangsvoorwaarden is dat postvervoerbedrijven hun restpost kunnen laten bezorgen via het netwerk van het geconcentreerde PostNL en Sandd. PostNL heeft aangegeven geen aanleiding te zien om af te wijken van de voorwaarden die de staatssecretaris eerder verbonden heeft aan het voormalige artikel 47 besluit over de fusie. Het huidige toegangsaanbod van PostNL blijft daarmee ook na de vernietiging bestaan.

Wat ging er vooraf

Op 27 september 2019 verleende de staatssecretaris van EZK op basis van artikel 47 van de Mededingingswet een vergunning voor de overname van Sandd door PostNL. Op 22 oktober 2019 kwam de overname vervolgens juridisch tot stand, waarna PostNL het netwerk van Sandd per 1 februari 2020 heeft ontmanteld. Tegen het besluit van de Staatssecretaris tekende een aantal bedrijven beroep aan bij de Rechtbank Rotterdam. Op 11 juni deed de rechtbank uitspraak en is het besluit van EZK vernietigd. EZK is voornemens om een nieuw besluit te nemen over de fusie.

Toegangsaanbod PostNL

Voor het nieuwe advies aan de staatssecretaris vindt de ACM het van belang om het toegangsaanbod van PostNL te consulteren bij postvervoerbedrijven. Postvervoerders worden daarom uitgenodigd om te reageren op bijgevoegd voorstel. Hierbij vraagt de ACM partijen specifiek in te gaan op de vraag of hun postvervoerbedrijf in de komende twee tot drie jaar zijn postvervoerdiensten kan blijven voortzetten indien het gebruik gaat maken van deze voorwaarden voor toegang. 

Consultatie

De consultatie loopt gedurende zes weken. De ACM ontvangt reacties graag uiterlijk 6 oktober. Daarna inventariseert de ACM alle reacties en betrekt de ACM deze bij het advies aan EZK. U kunt uw reactie mailen naar posttoegang [at] acm [punt] nl.

 

Documenten

ACM consulteert voorwaarden voor toegang postvervoerbedrijven tot netwerk PostNL (PDF - 252.55 KB) Toegangsaanbod PostNL (PDF - 296.8 KB)