Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Aanbiedingsbrief aan minister van LNV Agro-Nutri monitor 2021

De ACM heeft op 04 oktober een brief geschreven aan demissionair Minister Carola Schouten over de “Agro-Nutri monitor 2021: Monitor prijsvorming voedingsmiddelen en analyse belemmeringen voor verduurzaming”. In deze brief geeft de ACM een analyse en samenvatting van de Agro-Nutri monitor 2021en haar eigen onderzoeken in de agro-nutri sector. Ook geeft de ACM in de brief mogelijke oplossingsrichtingen voor verdere verduurzaming van de Nederlandse landbouw sector.

Het onderzoek is in opdracht van de ACM opgesteld door Wageningen Economic Research (hierna: WR). WR heeft voor zeven producten de kosten en opbrengsten van primaire producenten en andere schakels in de voedselketens onderzocht, en daarbij reguliere producten vergeleken met producten die voldoen aan de eisen voor biologische productie. Het onderzoek is uitgevoerd voor uien, spruitkool, peren, tomaten, melk, varkensvlees en tafelaardappelen.

De Agro-Nutri monitor 2021 volgt op de Agro-Nutri monitor 2020. De resultaten van de Agro-nutri monitor 2021 zijn consistent met de monitor van 2020. In de meeste gevallen worden de meerkosten voor biologische productie gedekt door de opbrengsten. De omschakelkosten voor boeren en tuinders zijn substantieel maar niet onoverkomelijk.

De ACM concludeert uit de monitor en haar eigen onderzoeken dat de grootste belemmering voor verduurzaming de geringe betalingsbereidheid van consumenten voor duurzame producten is. In de brief schetst de ACM ook mogelijke oplossingsrichtingen die kunnen worden ingezet om een verdere verduurzaming van de Nederlandse landbouw te realiseren zoals verschillende vraagstimulerende en productiebeperkende maatregelen.

 

Documenten

Aanbiedingsbrief aan minister van LNV Agro-Nutri monitor 2021 (PDF - 202.57 KB) Consumentenonderzoek betalingsbereidheid duurzame producten (PDF - 3.64 MB)