Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Codes energie wijzigen

Netbeheer Nederland en het Marktfaciliteringsforum (MFF) mogen ons een voorstel doen voor het wijzigen van de codes energie. Deze codes zijn regels voor netbeheerders en energieleveranciers. Wij kunnen zo’n energiecode wijzigen als deze een ongewenst effect heeft op de energiemarkt. Of als de code niet meer past bij de energiemarkt van nu.

Stap 1: Overleg met marktpartijen

Twee partijen kunnen ons een voorstel doen voor het aanpassen van de codes energie:

  • Brancheorganisatie Netbeheer Nederland mag voorstellen doen voor het wijzigen van tarievencodes en technische codes.
  • Het Marktfaciliteringsforum (MFF) mag voorstellen doen voor het wijzigen van de informatiecode.

MFF is de vereniging van partijen op de energiemarkt die met elkaar gegevens moeten uitwisselen over aansluitingen en klanten.

Het voorstel moeten zij laten zien aan de brancheorganisaties van gebruikers van het elektriciteitsnet en gasnet. Dit zijn bijvoorbeeld Energie Nederland en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW). Brancheorganisaties krijgen zo de kans om het voorstel te bespreken namens hun gebruikers.

Stap 2: Voorstel codewijziging

Netbeheer Nederland of MFF verwerkt het resultaat in een voorstel en stuurt dit naar ons op. Als we het voorstel niet kunnen beoordelen, vragen we Netbeheer Nederland of MFF om extra informatie.

Daarna publiceren we het codewijzigingsvoorstel.

Stap 3: Beoordeling voorstel

Het voorstel moet voldoen aan de Gaswet en Elektriciteitswet. Anders vragen we Netbeheer Nederland of MFF om het voorstel aan te passen.

Daarna kiezen we onze aanpak:

  • reguliere procedure, als we verwachten dat alle partijen het voorstel steunen
  • uniforme openbare voorbereidingsprocedure (UOV), als we discussie verwachten over het voorstel

Stap 4: Ontwerpbesluit en zienswijze

In de reguliere procedure slaan we deze stap over.

In de UOV-procedure maken we het voorstel bekend in een ontwerpbesluit codewijziging. Vanaf dat moment hebben belanghebbenden 6 weken de tijd om aan ons door te geven wat ze ervan vinden. Deze meningen heten zienswijzen. We publiceren elke zienswijze op het ontwerpbesluit.

Als de zienswijzen nieuwe informatie opleveren, vragen we Netbeheer Nederland en MFF om hun voorstel hierop aan te passen. Of we houden hier rekening mee in ons definitieve besluit.

Stap 6: Besluit

Uiteindelijk publiceren we een codebesluit.

Stap 7: Bezwaar en beroep

In de reguliere procedure kunnen belanghebbenden binnen 6 weken bezwaar maken tegen ons codebesluit. We nemen dan een besluit over hun bezwaar tegen het codebesluit.

In de UOV-procedure kunnen belanghebbenden bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in beroep gaan tegen het codebesluit. Dit kan alleen als ze eerder hun zienswijze gaven.

Bronnen