Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Wijziging van codes energie

De ACM stelt de codes energie vast. Door ontwikkelingen in de energiemarkt kan het nodig zijn de codes energie te wijzigen. Op deze pagina leest u hoe dat in zijn werk gaat.

Wie mogen voorstellen doen om codes energie te wijzigen?

  • Netbeheer Nederland. Deze branchevereniging van netbeheerders mag ons voorstellen doen voor wijziging van tariefcodes en technische codes.
  • Marktfaciliteringsforum (MFF). Deze vereniging van bedrijven en organisaties in de energiemarkt mag ons voorstellen doen over de informatiecode. Zij doet dat namens de leden die netbeheerder, leverancier of meetbedrijf zijn.
  • De ACM zelf.

Netbeheer Nederland en het MFF moeten altijd overleggen met brancheorganisaties van netgebruikers over wijzigingen die zij willen voorstellen. Brancheorganisaties zijn bijvoorbeeld Energie Nederland, VEMW of de Consumentenbond.

Wat doet de ACM met voorstellen om de codes energie te wijzigen?

Stelt Netbeheer Nederland of het MFF ons voor de codes energie te wijzigen? Dan kunnen wij kiezen uit 2 procedures: de ‘uniforme openbare voorbereidingsprocedure’ (UOV-procedure) of de reguliere procedure.

Meestal volgen we de UOV-procedure. Die heeft als voordeel dat we rekening kunnen houden met de zienswijzen van marktpartijen als we het besluit nemen. Lijkt het erop dat alle partijen het eens zijn met het voorstel? Alleen dan kiezen we de reguliere procedure. Die heeft als voordeel dat we het besluit sneller kunnen nemen.

Wat gebeurt er als de ACM zelf voorstelt om de codes energie te wijzigen?

Zien wij zelf aanleiding de codes energie te wijzigen? Dan volgen we de stappen hieronder.