Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Wat is een kartel?

Verboden afspraken die de concurrentie vervalsen

Bedrijven concurreren met elkaar om klanten. Daarom doen de meeste bedrijven hun best om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door zich te onderscheiden op prijs of op kwaliteit. Er zijn echter ook bedrijven die afspreken om níet met elkaar te concurreren. Ze stemmen dan bijvoorbeeld hun prijzen voor klanten of werkgebieden af. Of ze spreken af wie welke aanbesteding mag winnen. Deze bedrijven vormen samen een kartel. Bedrijven en consumenten betalen hierdoor te veel zonder dat ze het weten. Ook worden eerlijke bedrijven soms door kartels van de markt geweerd. Kartels zijn een schadelijke vorm van concurrentievervalsing. De ACM treedt dan ook hard op tegen kartels.

Voorbeelden van kartels

Alle afspraken of contacten met andere bedrijven om gezamenlijk de concurrentie te vervalsen, zijn verboden. Hieronder geven we een aantal verschillende voorbeelden van verboden kartelgedrag.

Wanneer mogen bedrijven wel samenwerken?

In sommige gevallen mogen concurrenten wel met elkaar samenwerken. Met onze informatiekaart kunt u beoordelen of een samenwerking tussen concurrenten mag, welke grenzen er zijn en welke uitzonderingen.

  • Twijfelt u of een samenwerking tussen bedrijven mag? Neem dan contact met ons op.
  • Heeft uw bedrijf mogelijk zelf verboden afspraken gemaakt of concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld? Neem dan contact op met een juridisch adviseur.

Open de interactieve pdf over samenwerking tussen leveranciers en afnemers, pdf, 707Kb

Open de interactieve pdf over samenwerking tussen concurrenten (pdf, 707Kb)

Lees de volledige leidraad 'samenwerking tussen concurrenten'