Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tariefregels voor telecomaanbieders

Als telecomaanbieder moet u zich aan tariefregels houden. Bij overtreding van de tariefregels kan de ACM nummers intrekken of een boete opleggen.

Geen verkeerstarief bij 0800-nummers

Bellen naar 0800-nummers moet voor bellers helemaal gratis zijn. Bellers betalen zelfs hun gebruikelijke belkosten niet. Degene die de informatiedienst aanbiedt, betaalt de belkosten van de beller.

Verkeers- en informatietarief 090x- en 18xy-nummers splitsen

Bellers naar informatienummers uit de reeksen 0900, 0906, 0909 en 18xy betalen vaak een verkeerstarief én een tarief voor de informatie. De telecomaanbieder moet voor informatieaanbieders en bellers duidelijk maken wat ze precies betalen en waarvoor. Dat kunt u inzichtelijk maken met het Communicatie+Service-model (C+S-model). De C staat voor Communicatie, het verkeerstarief. De S staat voor Service, het informatietarief. Het C+S-model betekent:

 1. U bepaalt het verkeerstarief (C).
 2. De informatieaanbieder bepaalt het informatietarief (S). Dit kan per nummer verschillen. Bij 090x-nummers kan het ook 0 euro zijn.
 3. U stuurt de abonnee een factuur. De kosten voor C en S staan hier duidelijk en apart op vermeld.
 4. Heeft de abonnee betaald? Dan betaalt u het S-deel aan de informatieaanbieder. Hierbij kunt u eventuele extra kosten zoals hogere incassokosten inhouden.

U bent niet verplicht het C+S-model toe te passen. Maar met het C+S-model weet u zeker dat u zich aan de wet houdt.

Verkeerstarief bij nummers uit de reeksen 084, 085, 087, 088, 090x, 116, 14 en 18xy

Voor het verkeerstarief van nummers uit deze reeksen gelden de volgende regels:

 1. Bellen naar deze nummers mag niet méér kosten dan bellen naar geografische nummers.
 2. Bij 084- en 087-nummers kan er sprake zijn van extra kosten. Als telecomaanbieder mag u deze extra kosten in rekening brengen bij de beller. De informatieaanbieder moet dit wel kunnen bewijzen.
 3. Bellen naar deze nummers moet binnen de belbundel vallen. U mag pas het buitenbundeltarief rekenen als abonnees hun bundeltegoed hebben verbruikt. Er zijn 2 uitzonderingen:
  • Extra verkeerskosten (zie hierboven) mogen buiten de bundel vallen.
  • Bellen naar 090x- en 18xy-nummers mag volledig buiten de bundel vallen.

Meer weten over tarieven? Download dan de beleidsregels.