Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Wijzigingsopdracht codewijzigingsvoorstel ongewenste balancering

Netbeheer Nederland heeft een voorstel ingediend bij de ACM voor het wijzigen van de Transportcode gas LNB. Doel van de codewijziging is het voorkomen van ongewenst balanceringsgedrag. In het wijzigingsvoorstel heeft Netbeheer Nederland gedefinieerd wat (substantieel) ongewenst balanceringsgedrag is en hoe hier tegen opgetreden wordt. In het voorstel moet een programmaverantwoordelijke (hierna: erkende PV’er) bij substantieel ongewenst balanceringsgedrag een financiële heffing betalen en kan de erkenning worden ingetrokken.

De ACM draagt Netbeheer Nederland op het codewijzigingsvoorstel ‘Voorkomen Ongewenst Balanceringsgedrag’ te wijzigen omdat het voorstel op bepaalde onderdelen in strijd is met de Gaswet. Volgens de ACM is er wel een wettelijke grondslag voor GTS om bij ongewenst balanceringsgedrag een heffing op te leggen maar ontbreekt deze grondslag als er geen balanceringsactie van GTS uitgevoerd is. Ook kan GTS op basis van de Gaswet geen heffing opleggen voor gedrag uit het verleden. De ACM geeft Netbeheer Nederland daarom een aantal overwegingen mee voor het vormgeven van een nieuwe heffingssystematiek.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

 

Documenten

Wijzigingsopdracht codewijzigingsvoorstel Voorkomen ongewenst balanceringsgedrag (PDF - 201.96 KB)