Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel codewijziging ter verbetering transparantie onbalansverrekening

Netbeheer Nederland heeft een voorstel ingediend bij de ACM voor het wijzigen van de voorwaarden elektriciteit. Met het voorstel worden bepaalde voorwaarden uit de netcode elektriciteit gewijzigd met als doel transparantie van onbalansverrekening te verbeteren in het geval dubbele prijsstelling wordt toegepast.

Wat is de reden van deze codewijziging?

Op 15 juli 2021 heeft TenneT bij de ACM een voorstel ingediend tot het voortzetten van dubbele prijsstelling bij onbalansverrekening. Dat voorstel is op 2 maart 2022 door de ACM goedgekeurd. In de context van de consultatie van TenneT over het voorstel voor dubbele prijsstelling hebben marktpartijen een aantal suggesties hebben gedaan die zien op verbetering van transparantie; hier wordt in overweging 24-26 van het goedkeuringsbesluit door de ACM naar verwezen.

Door meer transparantie van bepaalde balanceerdata kunnen Balance Responsible Parties een betere inschatting maken van de risico’s en daardoor aangemoedigd worden om bij te dragen aan de systeembalans. De onderhavige codewijziging is nodig voor twee van de transparantieverbeteringen die door TenneT zijn toegezegd (publicatie kleinere tranches biedladder, met een granulariteit van 10 MW; geen dubbele prijsstelling als tegengestelde activatie tussen twee snapshots plaatsvindt).

Gevolgde procedure

De ACM volgt voor dit voorstel de reguliere procedure.

 

Documenten

Voorstel codewijziging ter verbetering transparantie onbalansverrekening (PDF - 4.7 MB)