Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

VNA mag de Apotheken overnemen (concentratiebesluit)

VNA mag de Apotheken overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 2 december 2021 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

De betrokken ondernemingen voeren de volgende activiteiten uit:

  • VNA: VNA is een stichting met de volgende statutaire doelstellingen: (a) het verwerven van apotheken en de tijdelijke exploitatie daarvan; (b) het bieden van de mogelijkheid aan jonge apothekers om zich zelfstandig te vestigen; (c) het bevorderen van de kwaliteit der beroepsuitoefening. Alle apotheken van VNA c.q. waarbij VNA betrokken is (op dit moment 152), zijn actief op het gebied van de detailhandel in producten en diensten door openbare apotheken;
  • de Apotheken: zijn actief op het gebied van de detailhandel in producten en diensten door openbare apotheken, met dien verstande dat Apotheek De Reeshof tevens actief is als instellingsapotheek.

Wanneer mag de fusie niet doorgaan?

Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.

Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de fusie of overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.

Vergunning aanvragen

Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de [fusie, overname of joint venture] wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen.

Soms heeft de ACM meer informatie nodig. We vragen die informatie dan op bij de bedrijven die een [fusie, overname of joint venture] hebben aangemeld. We zetten in dat geval de behandeltermijn stil totdat we die informatie hebben ontvangen.

 

Documenten

VNA mag de Apotheken overnemen (concentratiebesluit) (PDF - 44.04 KB)