Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Vergoeding voor terugleveren stroom was vaak te laag

Ongeveer 20.000 huishoudens hebben in de afgelopen twee jaar ieder gemiddeld 60 euro te weinig vergoed gekregen voor het terugleveren van stroom. Zij hebben dit bedrag teruggekregen of krijgen dit alsnog. De oorzaak van de te lage vergoedingen is een rekenfout bij tussentijdse meteropnames. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de energieleveranciers hierop aangesproken. Zij waren direct tot terugbetaling bereid. De ACM had anders lasten onder dwangsom of boetes kunnen opleggen.

Mensen met bijvoorbeeld zonnepanelen die zelf stroom opwekken maar dat niet allemaal zelf gebruiken, geven dit terug aan het openbare net. De vergoeding die ze hiervoor krijgen, wordt verrekend met de stroom die ze afnemen. Bij sommige consumenten is tussentijds een meteropname geweest, bijvoorbeeld omdat zij een nieuwe meter kregen of omdat de tarieven veranderden. Daarbij maakten de leveranciers een fout op de jaarafrekening.

ACM biedt consumentenbescherming

In de energietransitie neemt het zelf opwekken van stroom met zonnepanelen een steeds belangrijkere plaats in. Mensen die stroom terugleveren aan het net moeten er op kunnen vertrouwen dat hun energierekening klopt. De ACM biedt hen hierbij consumentenbescherming. Daarmee draagt zij bij aan een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening.

 

Zie ook