Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechter in beroep inzake boete Oxxio overtreding Informatiecode

De rechtbank Rotterdam heeft op 28 juni 2018 uitspraak gedaan over de boete van EUR 1.000.000 die was opgelegd door de ACM aan Oxxio Nederland B.V. wegens onjuiste registratie van klantgegevens.

Boetebesluit

Naar aanleiding van klachten van andere leveranciers heeft de ACM onderzoek gedaan naar de registratie door Oxxio van haar klantgegevens in het CER-register. Op grond van de Informatiecode elektriciteit en gas moeten alle leveranciers hierin hun klanten registreren. Uit dit onderzoek bleek dat Oxxio bij contracten voor onbepaalde tijd ten onrechte een einddatum had laten registreren. Hierdoor leek het bij het raadplegen van het register dat de klant een contract voor bepaalde tijd had, waardoor de consument moest wachten met overstappen dan wel een vergoeding moest betalen. Andere leveranciers zijn mogelijk hierdoor contracten misgelopen doordat consumenten niet durfden over te stappen. Oxxio is tegen het oordeel van de ACM rechtstreeks in beroep gegaan.

Oordeel rechter

De rechtbank volgt het oordeel van de ACM en heeft vastgesteld dat de overtreding Oxxio volledig te verwijten valt. Bovendien heeft Oxxio toen de fout was ontdekt de onjuiste registratie niet met de benodigde spoed ongedaan gemaakt. De boete acht de rechtbank passend en geboden. Aanleiding voor matiging ziet de rechtbank niet.

Oxxio heeft nog zes weken de mogelijkheid in hoger beroep te gaan.

Lees de uitspraak op www.rechtspraak.nl: