Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechtbank in zaak NS

De rechtbank Rotterdam heeft op 27 juni 2019 uitspraak gedaan in de zaak over de boete die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de NS oplegde.

Tegen deze boete heeft de NS beroep ingesteld bij de rechtbank Rotterdam. De rechtbank beoordeelt de situatie anders dan de ACM. Volgens de rechtbank is onder andere niet bewezen dat de NS een machtspositie heeft op het hoofdrailnet. De NS kon daarom bij de aanbesteding van het regionaal openbaar vervoer in Limburg geen misbruik maken van haar machtspositie.

De ACM bestudeert de uitspraak en bepaalt daarna wat de vervolgstappen zullen zijn.

In 2017 oordeelde de ACM dat de NS misbruik zou hebben gemaakt van haar economische machtspositie bij de aanbesteding van het regionaal openbaar vervoer in Limburg. De ACM legde de NS daarvoor in 2017 een boete op van 40.950.000 euro.

Regionale aanbestedingen van openbaar vervoer zorgden de afgelopen jaren voor meer reizigers en goede dienstverlening. Daar hebben reizigers baat bij. Waar mededinging in de spoorsector is toegelaten door de overheid, moet deze ook eerlijk en ongehinderd verlopen. De ACM ziet erop toe dat de markt voor spoorvervoer goed werkt voor mensen en bedrijven. Met haar besluit over de aanbesteding in Limburg, heeft de ACM willen bijdragen aan eerlijke concurrentie op de spoormarkt.