Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechtbank boete Seats & Sofas

De rechtbank Rotterdam heeft op 23 mei 2019 uitspraak gedaan in de zaak Seats and Sofas. De rechtbank oordeelt dat Seats and Sofas twee overtredingen heeft begaan en de ACM daarvoor terecht boetes heeft opgelegd.

Waar ging de zaak over?

In de periode van januari 2016 tot medio maart 2017 adverteerde Seats and Sofas in huis-aan-huisfolders en op haar website. Seats and Sofas adverteerde met ‘van-voor prijzen’, terwijl zij de hoge ‘van-prijs’ nooit had gerekend. Hierdoor werd een prijsvoordeel gesuggereerd dat niet bestond. Dit is een oneerlijke handelspraktijk.

Daarnaast waren meubels in de winkels niet voorzien van correcte beprijzing. Alleen met hulp van de verkoper en de prijslijst in de winkel konden consumenten erachter komen wat een specifiek meubel kostte. Dit is in strijd met de Prijzenwet. De consument moet aan de hand van het prijskaartje zelfstandig de prijs van het product kunnen vaststellen.

De ACM heeft aan Seats and Sofas twee boetes opgelegd van in totaal 350.000 euro. De rechtbank vond deze boetes passend en evenredig.

Misleidende prijzen

De prijs is voor consumenten een van de belangrijkste elementen waarop zij hun aankoopbeslissing baseren. Een hoge ‘van-prijs’ geeft consumenten het gevoel dat zij veel besparen en leidt ertoe dat zij minder op zoek gaan naar alternatieven. Nepkortingen zetten consumenten dus op het verkeerde been. Alleen als prijzen in reclames en winkels eerlijk en duidelijk vermeld staan, kunnen consumenten producten goed beoordelen en vergelijken. Eerlijke en duidelijke prijzen zijn ook van belang voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven.

Tegen de uitspraak is hoger beroep mogelijk.