Kruimelpad

Gerechtelijke uitspraak

Uitspraak CBb zaak Anexo ‘meerdere leveranciers op een aansluiting’

06-12-2018

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 4 december 2018 uitspraak gedaan in de zaak Anexo B.V. Anexo kwam op tegen het codebesluit waarin is geregeld dat afnemers op openbare netten meerdere leveranciers tegelijk kunnen contracteren. Voorheen was dit in de praktijk alleen mogelijk voor wie het zich kon veroorloven, maar door het codebesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kunnen alle afnemers in Nederland voortaan hierop aanspraak maken.

Het CBb heeft het beroep van Anexo niet-ontvankelijk verklaard, omdat Anexo geen belanghebbende is bij het codebesluit. Anexo onderscheidt zich namelijk onvoldoende van andere dienstverleners. Anexo had onder andere aangevoerd dat zij unieke varianten aanbiedt voor gevallen waarin er meerdere leveranciers zijn op één aansluiting. Het CBb acht deze factoren onvoldoende onderscheidend en oordeelt dat Anexo niet in haar individuele belang wordt geraakt. Hierdoor faalt haar beroep tegen het besluit van de ACM.

Met deze uitspraak is de procedure rondom het codebesluit afgerond. Het principe van meerdere leveranciers op een aansluiting was niet in het geding. De rechtszaak van Anexo ging in de kern alleen over de vraag of dit alle aansluitingen op openbare netten betrof. Door deze uitspraak heeft het codebesluit formele rechtskracht gekregen. Hierdoor is nu duidelijk dat alle afnemers op openbare netten aanspraak hebben op meerdere leveranciers op een aansluiting.

De uitspraak van het CBb is onherroepelijk. Het CBb doet uitspraak als enige en hoogste instantie. Anexo kan dus niet in hoger beroep.

Lees de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven op rechtspraak.nl .