Kruimelpad

Besluit

Toezeggingsbesluit KLM en Schiphol over kaders onderling overleg

01-03-2018

Met ingang van 20 februari zijn de toezeggingen van KLM en Schiphol aan de ACM bindend verklaard. Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) en Luchthaven Schiphol hebben geen contact meer over de groeimogelijkheden van andere luchtvaartmaatschappijen. Schiphol bepaalt zelfstandig haar plannen voor investeringen, tarieven en marketingbeleid. De toezeggingen gelden voor de duur van vijf jaar. De ACM stelt geen overtreding vast.

Het ontwerpbesluit heeft zes weken ter inzage gelegen en hierop zijn twee zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen hebben de ACM geen aanleiding gegeven om de aanpak van de risico’s te veranderen.

De toezeggingen zijn goed voor een gelijk concurrentie-speelveld tussen luchtvaartmaatschappijen op Schiphol. Passagiers profiteren van concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen: meer bestemmingen, lagere ticketprijzen en betere faciliteiten. Luchthaven Schiphol kan hierdoor haar internationale positie behouden en aantrekkelijk zijn voor passagiers om via Schiphol te vliegen. Dat draagt bij aan een uitgebreid netwerk aan bestemmingen voor Nederlandse reizigers én ruime overstapmogelijkheden voor reizigers uit het buitenland. De ACM ziet scherp toe op naleving van de toezeggingen.