Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Supermarktketen Jan Linders neemt 3 winkels van Jumbo over

Supermarktketen Jan Linders gaat 3 winkels van Jumbo in Eindhoven, Reusel en Veghel overnemen. Dat is een gevolg van de overname van Emté supermarkten door  Jumbo en Coop. In juni  heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze overname goedgekeurd onder voorwaarde dat deze 3 supermarkten verkocht moesten worden aan een concurrent. Reden hiervoor was dat er voldoende concurrerende supermarkten voor consumenten over moeten blijven in hun buurt.

Jan Linders is door Jumbo aan de ACM voorgedragen als koper van de 3 winkels. Jan Linders is een supermarktketen met winkels in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. ACM keurt de verkoop van deze 3 winkels aan Jan Linders goed.

Supermarktfusies en ACM

ACM beoordeelt vaker fusies van supermarktketens. Enkele jaren geleden onderzocht de ACM de effecten van deze overnames en fusies, inclusief de gevolgen van de verplichte verkoop van supermarkten. In de plaatsen waar verplicht supermarkten aan de concurrent zijn verkocht, is de concurrentie tussen supermarkten gebleven. Een van de voordelen voor de consument  is dat het assortiment in die winkels is gestegen.

Fusiecontrole ACM

De ACM houdt toezicht op bedrijven zodat ze eerlijk concurreren en voorkomt misbruik van marktmacht. Bij een fusie of een overname toetst de ACM vooraf of de bedrijven die samengaan niet teveel macht krijgen. Daardoor beschermt de ACM concurrentie en consumenten.

Jumbo en Coop mogen Emté-winkels overnemen. Emté supermarkten heeft 130 winkels. Daarvan neemt Coop 51 winkels over. Die overname voldeed aan de criteria. Jumbo neemt 79 winkels over. Maar die overname voldeed niet aan de criteria. Er moeten namelijk voldoende grote supermarkten in de omgeving overblijven. Daarom moet Jumbo drie winkels verplicht afstoten. Het gaat om winkels in Veghel, Eindhoven en Reusel. De drie winkels zijn intussen afgestoten.