Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Supermarkt Boni neemt 8 winkels van supermarkt Plus over

Supermarktketen Boni neemt 8 winkels van supermarktketen Plus over. Het gaat om de supermarkten van Coop in Groot-Ammers, Ravenstein, Ruurlo, Terborg en Wehl en de supermarkten van Plus in Harmelen, Hollandscheveld en Stolwijk. De verkoop is het gevolg van de fusie tussen Plus en Coop. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt deze verkoop goed.

Wat is er aan de hand?

In december 2021 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de fusie tussen Plus en Coop goedgekeurd onder voorwaarde dat 12 supermarkten verkocht moesten worden aan een concurrent. Op die manier blijven er voldoende concurrerende supermarkten voor consumenten in hun buurt.

Boni is door Plus voorgedragen als koper van 8 winkels. Boni heeft met name supermarkten in het midden van Nederland. De ACM keurt nu deze verkoop aan Boni goed.

Voor de vier andere winkels is Plus bezig om een koper te vinden.

Wat doet de ACM bij fusie en overnames

Het is bij elke fusie of overname de vraag of er nog voldoende concurrentie overblijft. Bij supermarktfusies kijkt de ACM onder andere of er voor consumenten nog voldoende alternatieven overblijven om een supermarkt in hun buurt te kiezen.
Concurrentie zorgt ervoor dat producten voor een goede prijs en kwaliteit op de markt zijn en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of de bedrijven mogen fuseren of elkaar mogen overnemen. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.

 

Documenten

Goedkeuringsbesluit Boni 8 winkels Plus (PDF - 91.07 KB)