Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Roompot mag Landal GreenParks overnemen ná verkoop 30 vakantieparken aan Dormio Group

Roompot mag Landal GreenParks onder voorwaarden overnemen. Eerst moeten 30 vakantieparken worden overgedragen aan de Dormio Group. Roompot en Landal verhuren vakantiewoningen op vakantieparken. Beide bedrijven bieden ook verhuurbemiddeling en marketingdiensten aan eigenaren van vakantiehuizen en vakantieparken. Omdat door het wegvallen van de concurrentie tussen Roompot en Landal de prijzen zouden kunnen stijgen, heeft de ACM voorwaarden gesteld aan deze overname. Met de overdracht van dertig vakantieparken aan Dormio ontstaat een stevige concurrent voor de verhuur van vakantiewoningen aan consumenten. Ook kan Dormio concurreren bij de verhuurbemiddeling en marketing aan eigenaren van vakantiehuizen en vakantieparken. Daarom keurt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze overname goed.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Vakantieparken zijn populair onder vakantiegangers en belangrijk in de recreatiesector. Omdat er een te grote partij dreigde te ontstaan, konden we deze overname niet zomaar goedkeuren. Doordat er nu een flink aantal vakantieparken naar Dormio gaan, versterken we de concurrentie. Dat is goed voor prijs, kwaliteit en innovatie in deze sector.”

Verkoop van vakantieparken aan Dormio Group

De ACM heeft uitgebreid (economisch) onderzoek gedaan en daarbij gesproken met veel partijen in de sector. De ACM constateert dat na de overname Roompot/Landal de grootste aanbieder wordt van vakantieparken in Nederland. Andere bedrijven met vakantieparken, zoals Center Parcs of EuroParcs, zijn een stuk kleiner. De parken van Roompot en Landal concurreren nu nog flink met elkaar. Als Roompot en Landal zonder voorwaarden zouden samengaan, zouden de huurprijzen van hun vakantiewoningen kunnen stijgen.

Roompot en Landal GreenParks zijn daarnaast de belangrijkste aanbieders van diensten aan vakantieparken die niet in hun bezit zijn. Roompot en Landal verzorgen dan bijvoorbeeld de verhuur, marketing of beheer van de vakantiewoningen of vakantieparken. Omdat er op deze markt niet voldoende alternatieven bestaan, bestond hier ook het risico dat de prijzen (commissies) van deze diensten zouden stijgen.

Roompot en Landal hebben daarom voorgesteld om 30 vakantieparken af te stoten. Hiervoor zijn ze op zoek gegaan naar een geschikte koper. Dormio neemt alle dertig vakantieparken over. Daarbij verkoopt Landal/Roompot ook twee merknamen aan Dormio; Hogenboom en Largo. Om zeker te zijn dat de concurrentieproblemen worden opgelost, kon de ACM de overname pas goedkeuren nadat de verkoop rond was.

Dormio Group is al actief als aanbieder van vakantieparken in Nederland en andere Europese landen. Het bedrijf wordt met de toevoeging van dertig parken en aangekondigde investeringen door Dormio zelf, een substantiële speler in de recreatiesector. Daardoor kunnen prijzen voor consumenten en bedrijven concurrerend blijven.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

Het is bij elke fusie of overname de vraag of direct na de transactie en in de toekomst nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat een product of dienst voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of de bedrijven mogen fuseren. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.