Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechtbank bevestigt oordeel ACM om geen vergunning te geven voor overname van Sandd door PostNL

De rechtbank heeft op 29 september 2023 uitspraak gedaan over het ACM-besluit om geen vergunning te verlenen voor de overname door PostNL van Sandd. De rechtbank oordeelt dat het beroep van PostNL tegen dit besluit ongegrond is. Het besluit blijft daarom in stand.

Wat is er aan de hand?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 5 september 2019 besloten om aan PostNL geen vergunning te verlenen voor de overname van Sandd. Door deze overname zou een monopolist ontstaan op het gebied van postbezorging. De ACM verwachtte dat dit zou leiden tot prijsstijgingen voor consumenten, bedrijven en overheden die post versturen, zonder dat daar genoeg efficiƫntievoordelen tegenover zouden staan.

PostNL tekende beroep aan tegen het ACM-besluit en vroeg tevens aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om alsnog een vergunning te verlenen. De staatssecretaris vond dat er algemene belangen waren die zwaarder wogen dan de beperking van concurrentie. Zij verleende daarom op 27 september 2019 alsnog een vergunning voor de overname. PostNL heeft de overname van Sandd kort daarna tot stand gebracht.

De rechtbank oordeelde op 11 juni 2020 dat de staatssecretaris van EZK die vergunning niet op goede gronden had verleend. De rechtbank vernietigde daarom het besluit om de vergunning te verlenen. Op 2 juni 2022 zette het College van Beroep voor het bedrijfsleven definitief een streep door de vergunning. Daardoor is het besluit van de ACM om een vergunning te weigeren herleefd en is het beroep van PostNL daartegen hervat.

De rechtbank oordeelt nu dat het beroep van PostNL tegen het ACM-besluit ongegrond is.

De uitspraak bevestigt dat het de juiste beslissing was om in 2019 geen vergunning te verlenen voor de overname door PostNL van Sandd. De ACM zal de uitspraak nu verder bestuderen en de gevolgen bespreken met alle betrokken partijen.

Het toezicht van de ACM richt zich op de gedragingen van PostNL als monopolist en als uitvoerder van de Universele Postdienst, een basispakket aan postdiensten dat voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. De kwaliteit van de UPD staat onder druk, dat blijkt ook uit de vele ontvangen signalen van bezorgde consumenten en bedrijven. Toezicht op de kwaliteit van de postbezorging heeft daarom de volle aandacht van de ACM.

Tegen deze uitspraak van de rechtbank is nog hoger beroep mogelijk.

De uitspraak van de rechtbank is te vinden op: ECLI:NL:RBROT:2023:9009, Rechtbank Rotterdam, ROT 19/5344 (rechtspraak.nl)