Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechtbank: afwijzing handhavingsverzoek tegen beschermingsbewind gemeente Groningen was terecht

De ACM heeft terecht het handhavingsverzoek afgewezen van het Landelijk Overleg van Bewindvoerders, Curatoren en Mentoren (LOBCM), de Vereniging van Wettelijk Vertegenwoordigers en het Bewindvoerderskantoor De Vier Punten. Dat oordeelt de rechtbank Rotterdam.

LOBCM en anderen hadden aan de ACM gevraagd op te treden tegen de gemeente Groningen omdat de gemeente Groningen volgens het LOBCM oneerlijk concurreerde. De gemeente Groningen had bepaald dat mensen die onder een beschermingsbewind stonden bij particuliere bewindvoerders geen vergoeding meer krijgen uit de bijzondere bijstand. Terwijl de gemeente gratis bewindvoering aanbood aan klanten van de Gemeentelijke Kredietbank.

De gemeente Groningen heeft het beschermingsbewind bij de Gemeentelijke Kredietbank als activiteit in het algemeen belang aangewezen. De Wet Markt & Overheid, zoals opgenomen in de Mededingingswet, is dan niet meer van toepassing. De ACM is dan niet bevoegd op te treden. Daarom wees de ACM het handhavingsverzoek af. De rechter bevestigt deze afwijzing.

Er is nog hoger beroep bij het CBb mogelijk.