Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Evaluatie artikel 9 Postwet 2009

Dit onderzoek is de wettelijke evaluatie van OPTA naar de doeltreffendheid en de effecten van de verplichting uit de Postwet 2009 voor TNT Post om andere postbedrijven toegang te verlenen tot haar bezorgnetwerk. Doelstelling van de toegangsverplichting is het bevorderen van concurrentie op de postmarkt aangezien nieuwe postvervoerbedrijven zelf niet over een landelijk bezorgnetwerk beschikken waarmee zij vijf dagen per week kunnen bezorgen.

OPTA concludeert dat artikel 9 weinig effect heeft op toegang tot het netwerk van TNT Post en (daarmee) op de beoogde concurrentie, aangezien nieuwe postbedrijven beperkt behoefte hebben aan toegang tot het netwerk van TNT Post. Daarnaast constateert OPTA dat er andere factoren zijn die de concurrentie kunnen belemmeren en die niet met de Postwet 2009 kunnen worden aangepakt.

OPTA heeft het ministerie van Economische Zaken op 31 maart 2010 per brief op de hoogte gesteld van de uitkomst van deze evaluatie. OPTA heeft daarbij aangegeven dat nader onderzoek wenselijk is naar de mogelijke problemen bij de verdere ontwikkeling van concurrentie en naar de instrumenten die concurrentie op de postmarkt kunnen bevorderen.

 

 

 

 

Documenten

Evaluatie artikel 9 Postwet 2009 (PDF - 542.84 KB)