Kruimelpad

Presentatie OPTA Jaarverslag en Marktmonitor 2006; bekendmaking spamboete

55.000 euro boete aan spammer na negeren eerdere waarschuwing.

Dit maakte OPTA-voorzitter Chris Fonteijn bekend tijdens presentatie Jaarverslag 2006

Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft de directeur van het bedrijf ID2001 een boete van € 55.000,- opgelegd. De directeur stuurde meer dan twee jaar ongewenste e-mailberichten naar consumenten met daarin reclame voor zijn bedrijf (spam). Een eerdere waarschuwing van OPTA sloeg hij in de wind. Het is de op één na hoogste boete die OPTA ooit heeft opgelegd aan een privépersoon. Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA, deelde dit vandaag mee tijdens de presentatie van het ‘Jaarverslag en Marktmonitor 2006’.

Bij het vaststellen van de hoogte van de boete heeft OPTA een aantal factoren meegewogen. Zo hebben de overtredingen over een lange periode plaatsgevonden. Ook speelde mee dat OPTA de ondernemer al aan het begin van deze periode een waarschuwing heeft gegeven. Desondanks bleef hij op grote schaal spam versturen. Hij deed daarbij echter voorkomen dat de berichten werden verstuurd door een andere organisatie. Maar die organisatie was door hemzelf gefingeerd om zijn identiteit te verbergen. Verder reageerde de persoon ook niet op verzoeken van consumenten om geen berichten meer aan hen te sturen. OPTA heeft over de verboden praktijk van de ondernemer zeer veel klachten ontvangen via www.spamklacht.nl 

Onbeveiligde internetverbindingen

De directeur maakte bij de verzending gebruik van een techniek die ‘wardriving’ wordt genoemd: met een laptop die uitgerust was met een draadloze netwerkkaart reed hij rond in Nederland en logde hij in op onbeveiligde draadloze netwerken van anderen. Via die netwerken verzond hij vervolgens grote aantallen spamberichten. Chris Fonteijn benadrukte tijdens de presentatie ‘dat dit weer bevestigt hoe belangrijk het is dat consumenten hun internetverbinding (laten) beveiligen. Consumenten moeten zich bewust zijn van de gevaren van internet. Internetaanbieders spelen bij de voorlichting aan consumenten een belangrijke rol. Over die zogeheten zorgplicht zijn we met de internetproviders in overleg’.

Spyware

Dat internetveiligheid belangrijk is blijkt ook uit de Marktmonitor 2006 die OPTA vandaag presenteerde. Nederland heeft één van de hoogste dekkingsgraden ter wereld van computers met breedband-internetaansluitingen. In 2006 hadden 5,1 miljoen huishoudens breedbandinternet. Ideale condities voor internationale criminelen om bijvoorbeeld spyware te versturen. Spyware is het zonder toestemming het op een computer plaatsen van een code om bijvoorbeeld creditcardgegevens van de computer te halen. Volgens de Marktmonitor 2006 is Nederland de derde verspreider van spyware ter wereld. OPTA heeft sinds vorig jaar diverse onderzoeken lopen tegen spywarecriminelen. Dit jaar verwacht OPTA dat sancties gaan volgen, zo meldde Chris Fonteijn.

Trends marktmonitor 2006

Uit de Marktmonitor 2006 blijkt verder dat consumenten steeds meer telecommunicatiediensten bij één en dezelfde aanbieder afnemen. Zo waren er eind 2006 2,5 miljoen huishoudens (35%) die zowel vaste telefonie als internet via één aanbieder hadden. In 2005 waren dat nog maar 1,5 miljoen huishoudens (21%). Ook andere combinaties als internet en TV lieten een forse groei zien. Nieuwe technieken, als digitalisering, maken het mogelijk om verschillenden diensten over hetzelfde netwerk aan te bieden. Deze zogeheten gebundelde diensten zijn aantrekkelijk. Er wordt flink op geconcurreerd; op zowel prijs als op service.

Meer concurrentie, minder spelers

Dat de concurrentie blijft toenemen blijkt ook uit de Marktmonitor 2006. Aanbieders van elektronische communicatiediensten zijn steeds meer op verschillende markten actief. Toch blijven de spelers op de traditionele markten als telefonie en televisie, te weten KPN en de kabelbedrijven, nog steeds de grootste. Daarbij namen ze ook andere spelers over (KPN) of vonden fusies plaats (kabel). ‘Het einde van deze machtsposities is nog niet in zicht'.