Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa geeft groen licht voor modelcontract energie

Het modelcontract voor energie is een duidelijk en overzichtelijk standaardcontract. Consumenten kunnen de modelcontracten van verschillende energieleveranciers eenvoudig vergelijken. Het enige dat verschilt is de prijs, alle andere contractvoorwaarden zijn gelijk. Dat is wel zo makkelijk. Vooral voor consumenten die zich onzeker voelen over de verschillende voorwaarden die leveranciers aanbieden en die het lastig vinden die met elkaar te vergelijken. Juist deze groep consumenten ervaren al die verschillende voorwaarden als een drempel om over te stappen.

Met de introductie van dit modelcontract geeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) invulling aan haar wettelijke taak om een modelcontract voor de levering van energie aan kleinverbruikers vast te stellen. Chris Fonteijn, voorzitter NMa: "Dit duidelijke en overzichtelijke energiecontract maakt het voor consumenten eenvoudig de meest aantrekkelijke aanbieding te vinden."

De NMa heeft gekozen voor een modelcontract met vaste onderdelen die gelijktijdig als één pakket worden verzonden en in grote mate gestandaardiseerd zijn:

  1. De bevestigingsbrief waarin de belangrijkste onderdelen van het contract overzichtelijk worden vermeld
  2. De Modelcontractvoorwaarden die bij alle modelcontracten exact dezelfde informatie in dezelfde volgorde bevat
  3. De Algemene voorwaarden, altijd volgens het model van Energie-Nederland
  4. De geldende tarieven
  5. De kwaliteitscriteria met de servicevoorwaarden

De tarieven mogen slechts tweemaal per jaar gewijzigd worden, 0p 1 januari en op 1 juli. Prijswijzigingen worden tenminste één week van tevoren bekend gemaakt. Het contract mag altijd kosteloos opgezegd worden met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

Het modelcontract is op verzoek van de NMa door de branchevereniging Energie Nederland ontwikkeld. Zij hebben daarvoor een voorstel ingediend. De NMa heeft na consultatie het modelcontract vastgesteld. Per 1 juli aanstaande wordt het modelcontract ingevoerd voor alle leveranciers. Andere contractvormen blijven naast het modelcontract bestaan.