Kruimelpad

Nieuwsbericht

NMa: geef alle makelaars dezelfde behandeling op funda

08-03-2012

Alle makelaars moeten dezelfde behandeling krijgen op funda, de grootste woningsite van Nederland. Hiervoor pleit de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in de marktscan over de concurrentie op de makelaarsmarkt in Nederland. Funda is grotendeels in handen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Op funda krijgen makelaars die lid zijn van de NVM een voorkeursbehandeling. Zo staat het woningaanbod van NVM-makelaars altijd hoger in de zoeklijsten van funda dan woningen van niet-NVM-makelaars. Veel huizenverkopers vinden een hoge positie in de zoeklijsten van funda belangrijk. Daardoor lopen niet-NVM-makelaars klanten mis. Daarnaast betalen niet-NVM-makelaars een hoger tarief om hun woningen met uitgebreide informatie op funda te plaatsen. “Om de concurrentie tussen makelaars te verbeteren, pleiten wij er daarom voor dat alle makelaars hetzelfde behandeld worden op funda,” aldus Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMa.

Verder constateert de NMa dat de concurrentie van woningsites op makelaars beperkt blijft door de eigendomsrelatie tussen de NVM en funda. Makelaars hebben immers geen belang bij ontwikkelingen door woningsites die ten koste gaan van hun eigen inkomsten. Zo moeten huizenverkopers altijd een makelaar inschakelen om hun woning op funda te plaatsen, terwijl veel andere woningsites huizenverkopers zonder makelaar toelaten. Daarnaast verwacht de NMa dat woningsites bepaalde taken van de makelaar gaan vervullen, zoals online bezichtigingen. Dit geeft consumenten meer keuzemogelijkheden bij het (ver)kopen van een woning. Don: “Dergelijke ontwikkelingen komen echter niet snel van de grond zolang de grootste woningsite van Nederland in handen is van een makelaarsvereniging. Daarom roepen wij de NVM op om funda op afstand te plaatsen zodat deze woningsite haar eigen strategische keuzes kan maken, los van de belangen van makelaars.”

Consumenten kunnen besparen op makelaarskosten door makelaars met elkaar te vergelijken en te onderhandelen over diensten en tarieven. Veel consumenten vinden het vergelijken van makelaars moeilijk omdat er weinig openbare informatie is over prijs en kwaliteit van individuele makelaars. De marktscan is uitgevoerd door de Monitor Financiële Sector (MFS), een team binnen de NMa dat economisch onderzoek doet naar concurrentie in de financiële sector en daaraan gerelateerde markten.

 

Zie ook