Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Europese Verordening Integriteit en Transparantie op groothandelsmarkt voor energie (REMIT) van kracht

Vanaf 28 december 2011 is de Europese Verordening betreffende de integriteit en transparantie van de groothandelsmarkt voor energie (REMIT) van kracht geworden. Dat betekent dat het verbod op handel met voorwetenschap en marktmanipulatie op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas is ingegaan. De inwerkingtreding van REMIT brengt voor marktpartijen die actief zijn op die groothandelsmarkten ook drie verplichtingen met zich mee.

  1. Marktpartijen moeten in het kader van het verbod op handel met voorwetenschap specifieke informatie die als voorwetenschap kan worden aangemerkt tijdig en op een doeltreffende manier publiceren. Een eerste leidraad voor wat onder voorwetenschap wordt verstaan, is op de website van ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) gepubliceerd. Deze leidraad geeft ook informatie over de  wijze waarop marktpartijen voorwetenschap tijdig en op doeltreffende wijze openbaar kunnen maken. Omdat een geschikt platform voor  dergelijke publicaties op dit moment nog niet beschikbaar is in Nederland, wordt marktpartijen geadviseerd voorlopig de eigen website te benutten voor het openbaar maken van voorwetenschap. Die informatie moet dan wel geschikt zijn om op eenvoudige wijze algemeen verspreid te worden. De genoemde ACER-leidraad is overigens niet-bindend en zal worden geactualiseerd indien daar aanleiding voor is.

  2. Daarnaast moeten marktdeelnemers die de openbaarmaking van voorwetenschap willen uitstellen dat onverwijld en onderbouwd melden bij de NMa en de Europese toezichthouder ACER. Onderaan dit bericht staat een link naar de REMIT-pagina op de ACER-website. Die link biedt toegang tot een formulier dat daartoe ingevuld moet worden. Het invullen van dat formulier leidt tot een gelijktijdige melding bij de NMa.

  3. Verder dienen personen die beroepshalve transacties tot stand brengen die betrekking hebben op voor de groothandel bestemde energieproducten de NMa onmiddellijk informeren als zij een redelijk vermoeden hebben dat een transactie in strijd is met de verboden op handel met voorwetenschap en/of marktmanipulatie. De ACER-website biedt daarvoor tevens een formulier aan. Ook het invullen van dat formulier leidt tot een gelijktijdige melding bij de NMa.

Meer over REMIT

Zie ook