Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Hoogste rechter: KPN's netwerk blijft open voor concurrenten

Op 25 april 2013 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak gedaan in de beroepen van diverse telecombedrijven tegen het marktanalysebesluit ontbundelde toegang tot de aansluitlijn van KPN.

Het besluit gaat over de toegang die concurrenten van KPN krijgen tot KPN’s koperen aansluitnetwerk en het glasvezelnetwerk dat KPN en Reggefiber op dit moment op een groot aantal plekken gezamenlijk realiseren.

Het CBb oordeelt dat de Autoriteit Consument & Markt KPN terecht verplicht haar netwerk open te stellen voor concurrenten. De verplichtingen die ACM aan KPN heeft opgelegd omtrent het openstellen van het glasvezelnetwerk laat het CBb geheel in stand (ODF). Zo ook de verplichtingen die ACM heeft opgelegd rondom toegang tot KPN’s wijkcentrales (MDF).

Voor breedbanddiensten die KPN aan aanbieders doorverkoopt gebaseerd op toegang tot de straatkast (WBT), heeft het CBb het minimumtarief verlaagd. Dit is positief voor concurrenten die breedband aanbieden op basis van WBT, maar kan nadelig zijn voor concurrenten die dit doen op basis van hun eigen toegang tot de wijkcentrale van KPN (MDF). Uiteindelijk concurreren alle aanbieders op basis van WBT, MDF of ODF met de kabelmaatschappijen om de gunsten van de telecomconsument.

“Deze uitspraak is goed nieuws voor de consument, die gebaat is bij concurrentie van aanbieders via het netwerk van KPN. De consument kan hierdoor kiezen uit een veelheid van DSL-aanbieders of kabel voor breedbandinternet. Daarnaast kunnen steeds meer consumenten kiezen voor glasvezel: inmiddels zijn ruim 1,4 miljoen huishoudens aangesloten”, aldus Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit Consument & Markt.


De gehele uitspraak is te vinden op rechtspraak.nl