Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Online aanbieders van tickets moeten onvermijdbare kosten opnemen in prijs

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) draagt online aanbieders van concert-, theater- en festivaltickets op zich aan de regels te houden voor het duidelijk vermelden van prijzen. Nu is het vaak zo dat er tijdens het boekingsproces nog allerlei verplichte kosten bijkomen voor de consument. Dit mag niet. De wet schrijft voor dat de aanbieder kosten die onvermijdbaar zijn in de basisprijs moet opnemen. Verplichte kosten die gelden per boeking (dus niet per kaartje) moet de aanbieder bij de start van de boeking duidelijk vermelden. Kosten voor extra keuzemogelijkheden die niet verplicht zijn, mag de aanbieder later in het boekingsproces vermelden.

Bernadette van Buchem, directeur consumenten van de ACM: “Consumenten mogen tijdens het boekingsproces niet  met extra kosten worden geconfronteerd die ze altijd moeten betalen. Duidelijke prijzen zijn niet alleen belangrijk voor consumenten, maar ook voor ondernemers die met elkaar concurreren.” Online aanbieders van tickets krijgen tot 1 oktober a.s. de tijd om hun praktijk aan te passen.

Duidelijke prijzen

De ACM heeft het thema ‘duidelijke tarieven en voorwaarden’ hoog op haar agenda staan. De toezichthouder wil dat prijzen voor de consument transparant zijn. Met duidelijke prijzen kunnen zij producten en diensten eenvoudiger vergelijken. Dat bevordert eerlijke concurrentie tussen bedrijven. Consumenten profiteren daarvan in de vorm van scherpere prijzen en betere kwaliteit en service.

Veel consumenten klaagden bij de ACM over de kosten van concert-, theater- en festivalkaarten. Zij meldden vooral dat er tijdens het boekingsproces nog allerlei kosten bij kwamen die vooraf niet bekend waren maar die je wel moest betalen, zoals administratiekosten, servicekosten of printkosten. Het kaartje dat in eerste instantie goedkoop leek, werd door deze bijkomende kosten  een stuk duurder, tot wel 20% bovenop de oorspronkelijke prijs.

De ACM draagt de primaire aanbieders van concert-, theater- en festivaltickets en hun organisatoren op de prijsvermelding op hun website voor 1 oktober aan te passen. Vervolgens gaat de ACM opnieuw controleren of zij hun prijzen correct vermelden. Is dat niet het geval dan kan de ACM hen daartoe dwingen.