Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Druk op 06-nummers blijft hoog door nieuwe toepassingen

De ACM verwacht op korte termijn geen tekort aan 06-nummers. Van de beschikbare nummers voor mobiele telefonie is weliswaar bijna 91% uitgegeven aan telecomaanbieders, maar zij blijken hiervan nog 35 procent op de plank te hebben liggen. Dit blijkt uit de Monitor Nummeruitgifte van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Henk Don, bestuurslid ACM: ‘Ons toezicht werpt vruchten af. Wij hebben telecomaanbieders actief gewezen op hun verantwoordelijkheid om 06-nummers op de juiste manier in te zetten. Zij mogen voor apparaten als e-readers en tablets geen 06-nummers meer uitgeven. Verder heeft de ACM  minder nieuwe 06-nummers uitgegeven aan telecomaanbieders.’

Voor alle apparaten die een verbinding met internet nodig hebben maar waarmee je niet kunt bellen, moeten telecomaanbieders een 097-nummer uitgeven. Voor de lange termijn blijft de druk op de 06-nummers wel een punt van aandacht. De vraag naar 06-nummers blijft hoog door bijvoorbeeld innovatieve elektronische communicatiediensten. Nieuwe apps concurreren vaker met de traditionele telefoondienst.

Minder bellen met vaste telefoon, meer geografische nummers

Minder mensen gebruiken een vaste telefoon. Toch groeit het aantal geografische nummers. Deze groei komt door een toenemend aantal partijen dat met geografische nummers zakelijke telefoniediensten over het internet biedt. 

De ACM verwacht geen tekort aan geografische nummers. In de driecijferige netnummergebieden hebben Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de hoogste uitgiftepercentages. Rond de 70% van de nummers is daar uitgegeven. In de viercijferige netnummergebieden hebben Spijkenisse, IJsselsteden en Roermond de hoogste uitgiftepercentages, iets boven de 70%.

 

Meer in deze zaak