Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Werking groothandelsmarkt gas in Nederland

Op 20 december 2016 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het evaluatiedocument ‘Self-evaluation Gas Target Model II: Functioning wholesale gas market in the Netherlands’ gepubliceerd.

ACM presenteert hierin de resultaten van de zelfevaluatie naar het functioneren van de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas. Deze evaluatie is onderdeel van het geüpdatete Gas Target Model dat ACER in januari 2015 heeft gepubliceerd. Het geüpdatete Gas Target Model identificeert hoe Europa kan komen tot concurrerende, veerkrachtige en liquide gasmarkten die consumenten in staat stellen te profiteren van een zekere gasvoorziening en effectieve concurrentie op retailmarkten.

De resultaten van deze zelfevaluatie vindt u in het document. ACM beoordeelt aan de hand van een aantal indicatoren het functioneren van de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas en beschrijft key drivers voor een verbeterde werking van de groothandelsmarkt gas in Nederland. ACM concludeert dat de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas voorziet in de behoeften van marktpartijen. Daarnaast komt uit de evaluatie naar voren dat de markt concurrerend en veerkrachtig is met een hoge mate van voorzieningszekerheid. Om een volledig beeld te krijgen hebben marktpartijen hun visie op het consultatiedocument kunnen geven in de periode van 26 oktober tot en met 30 november 2016. ACM heeft in totaal vijf reacties ontvangen. Deze reacties bevestigen de conclusie van ACM over de goede werking van de groothandelsmarkt voor gas. Een samenvatting van de ontvangen reacties en reflectie van ACM daarop zijn opgenomen in het document. De volledige zienswijzen zijn apart gepubliceerd op www.acm.nl.

 

Documenten

Werking groothandelsmarkt gas in Nederland (PDF - 165.83 KB)