Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

CBb bevestigt dat Enexis terecht aansluit- en transporttarieven in rekening heeft gebracht bij USG

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft terecht vastgesteld dat netbeheerder Enexis in de periode 1 januari 2000 tot 1 januari 2008 aansluit- en transporttarieven in rekening mocht brengen voor het particuliere net van USG op het Chemelot-terrein in Geleen. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) op 1 december 2016 geoordeeld. Daarmee staat vast dat netbeheerders tarieven in rekening kunnen brengen bij koppelingen tussen twee elektriciteitsnetten op hetzelfde spanningsniveau. Dit soort koppelingen komt  in de praktijk vaak voor.

USG betoogde destijds dat Enexis geen aansluit- en transporttarieven bij haar in rekening mocht brengen omdat er volgens haar geen sprake was van een aansluiting in de zin van de Elektriciteitswet. USG legde dit voor aan ACM. ACM besloot dat Enexis terecht tarieven bij USG in rekening had gebracht, omdat het particuliere net van USG wel was aangesloten op  het openbare net van Enexis. Ook bij netkoppelingen op hetzelfde spanningsniveau is volgens ACM namelijk sprake van een wettelijke aansluiting. USG ging hiertegen in beroep bij het CBb. Het CBb oordeelde uiteindelijk dat het besluit van ACM juist is en dat Enexis inderdaad aansluit- en transporttarieven in rekening mocht brengen bij USG.