Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Geschil Olieman en Stedin over indeling in deelmarkt middenspanning

Olieman B.V. en Stedin Netbeheer B.V. zijn verdeeld over de vraag of Olieman terecht is ingedeeld in de deelmarkt middenspanning (MS) in plaats van hoogspanning+tussenspanning/middenspanning (HS+TS/MS).

Klacht

Olieman is het er niet mee eens dat hij op basis van de Tarievencode Elektriciteit en volgens het tarievenblad van Stedin is ingedeeld in de transporttarief-categorie MS. Olieman is van mening dat hij had moeten worden ingedeeld in de categorie HS+TS/MS, waarvoor lagere transportkosten gelden. Daarnaast vindt Olieman dat Stedin haar in 2007 had moeten vertellen dat zij aangesloten kon worden op het HS+TS/MS.

Klacht ongegrond

ACM vindt de klacht ongegrond. De indeling van Olieman in de transporttarief-categorie MS is in lijn met de tarievencode. De toepassing van de tarievencode op de energielevering van Olieman is niet onredelijk. Volgens ACM is Olieman in 2004 volgens de toen geldende systematiek en op basis van de situatie destijds op een correcte manier aangesloten.

Hoe werkt de tarievencode

Het systeem in de tarievencode is het zogenaamde ‘cascadestelsel. Dat betekent dat er óf hogere aansluitkosten en lagere transportkosten gelden, óf lagere aansluitkosten en hogere transportkosten.

Niet verplicht om te informeren

Stedin hoefde Olieman niet te informeren over de mogelijkheid om gebruik te maken van een andere deelmarkt met een ander tarief. De Elektriciteitswet kent geen dergelijke informatieplicht voor netbeheerders.

 

Documenten

Geschil Olieman en Stedin over indeling in deelmarkt middenspanning (PDF - 125.04 KB)