Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Informatieverzoek 06- en 097-nummers

ACM wil nagaan hoe actief telecomaanbieders zich ervoor inzetten dat 097-nummers juist gebruikt worden. 097-nummers zijn bestemd voor alle toepassingen die niet met mobiel bellen te maken hebben. ACM heeft signalen dat telecomaanbieders achterblijven met het aanbieden van 097-nummers, en nog te vaak 06-nummers inzetten voor apparaten als alarminstallaties, snoepapparaten, navigatiesystemen en ondergrondse afvalcontainers.

Telecomaanbieders hebben deze week een informatieverzoek ontvangen. Zij moeten voor 17 oktober 2016 duidelijkheid verschaffen over de manier waarop ze hun klanten informeren over het juist gebruik van nummers en over hun inzet om de juiste nummers te verstrekken. Ook wil ACM weten welke maatregelen de telecomaanbieders al hebben genomen om het juist gebruik van 097-nummers te stimuleren. Als uit de gevraagde informatie blijkt dat de telecomaanbieders niet voldoen aan de regels, dan kan ACM handhavende maatregelen nemen.

Waar draait het om bij 097-nummers?

Apparaten als alarminstallaties, snoepapparaten, navigatiesystemen en ondergrondse afvalcontainers hebben steeds vaker een internetverbinding. Deze internetverbinding wordt tot stand gebracht met een simkaart, waaraan een nummer gekoppeld is. Dat nummer kan prima een twaalfcijferig 097-nummer zijn. Telecomaanbieders mogen voor het gebruik van deze toepassingen sinds juni 2014 in ieder geval geen 06-nummers meer verstrekken.

Schaarste dreigt

In juli 2016 heeft ACM de meest recente Schaarsterapportage gepubliceerd. Hieruit blijkt onder meer dat de druk op 06-nummers hoog blijft. Het aantal uitgegeven mobiele nummers in Nederland blijft stijgen, en ligt nu op ruim 54,5 miljoen uitgegeven nummers. Dat is 90,8 procent van het beschikbare aantal 06-nummers. Telecomaanbieders moeten zich aan de regels houden, en een 06-nummer alleen aanbieden om mobiel te bellen. Voor toepassingen als een pinapparaat of een tablet moeten ze een 097-nummer inzetten. Zo voorkomen we een tekort aan 06-nummers, met alle investeringen voor organisaties en maatschappelijke kosten van dien.

Factsheet

Speciaal voor telecomaanbieders heeft ACM eerder dit jaar een factsheet gepubliceerd. Hierin staat alle relevante informatie over 097- en 06-nummers op een rij: in welke gevallen moeten zij een 097-nummer aanbieden en in welke gevallen een 06-nummer? En wie is verantwoordelijk voor het juiste gebruik van deze nummers?

 

Documenten

Informatieverzoek 06- en 097-nummers (PDF - 75.43 KB)

Zie ook