Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ontwerp codebesluit Tariefstructuur Aansluittaak

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een ontwerpbesluit opgesteld om de Tarievencode gas te wijzigen. Met deze wijziging wijzigt ACM de tariefstructuur voor de aansluittaak van Gasunie Transport Services (GTS). Hiermee maakt ACM duidelijk hoe de tarieven voor aansluitpunten in het gastransportnetwerk van GTS worden berekend. Deze wijziging vindt ACM noodzakelijk omdat de regulering van de aansluittaak per 1 januari 2017 wijzigt, met ingang van de nieuwe reguleringsperiode. Zonder een wijziging van de tariefstructuren is het onduidelijk hoe deze tarieven berekend moeten worden.

Het doel is om vast te stellen hoe de totale inkomsten die GTS mag ontvangen voor de aansluittaak worden verdeeld over de aanwezige aansluitpunten. ACM stelt hiermee vast dat deze inkomsten verdeeld worden op basis van de kapitaalkosten per aansluitpunt. Dit resulteert in een individueel tarief per aansluitpunt dat verband houdt met de kosten van dat aansluitpunt. ACM neemt daarmee zoveel mogelijk het principe van kostenveroorzaking in acht.

Kan ik een zienswijze indienen over het ontwerpbesluit?

Op grond van artikel 12e, derde lid van de Gaswet hebben belanghebbenden twaalf weken de tijd om een zienswijze in te dienen op dit ontwerpbesluit. Deze periode start met ingang van de dag waarop de kennisgeving is gepubliceerd in de Staatscourant. Schriftelijke zienswijzen moeten per post worden gestuurd aan Autoriteit Consument en Markt, Directie Energie, postbus 16326, 2500 BH, Den Haag. U wordt verzocht daarbij het bovengenoemde zaaknummer te vermelden. ACM biedt ook de gelegenheid om uw zienswijze mondeling te geven.

 

Documenten

Meer in deze zaak