Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM positief over proef eenmaal in- en uitchecken op ‘Valleilijn’

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet geen grote risico’s voor de concurrentie bij de proef met éénmalig in– en uitchecken op de Valleilijn. Het wordt voor alle reizigers tijdens de proef goedkoper en makkelijker om op de Valleilijn te reizen. Op deze manier is deze tijdelijke samenwerking gunstig voor reizigers. ACM eist wel waarborgen zodat de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Connexxion  tijdens de proef  zo min mogelijk  bedrijfsgevoelige informatie uitwisselen. Die informatie mag namelijk na afloop van de proef niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden of bij toekomstige aanbestedingen. De proef mag maximaal een jaar duren.

We maken deze proef graag mogelijk omdat we de voordelen voor de reizigers belangrijk vinden. Tegelijkertijd waken we ervoor dat de concurrentie niet wordt verstoord. Door aanbestedingen in het openbaar vervoer hebben we goed openbaar vervoer met scherpe prijzen. Dat moeten we zo houden.

Verwarring met in- en uitcheckpalen voorkomen

Connexxion heeft treinen rijden op de Valleilijn tussen de stations Amersfoort en Ede-Wageningen. Op dit moment moeten reizigers met hun OV-chipkaart bij het overstappen naar een andere vervoerder uit- en dan weer inchecken. Dat is onpraktisch en levert op sommige stations ook veel verwarring op voor de reiziger. Op de Valleilijn bij de stations van Amersfoort en Ede-Wageningen staan de verschillende ‘in- en uitcheckpalen’ van NS en Connexxion bij elkaar op het perron. Tijdens de proef hoef je op de Valleilijn bij het overstappen van de treinen naar een andere vervoerder niet meer in of uit te checken.