Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM beboet Lycamobile voor te hoge roamingtarieven

Telefoonaanbieder Lycamobile Distribution Limited (hierna: Lycamobile) heeft te hoge roamingkosten in rekening gebracht. Klanten die mobiel belden, gebeld werden of sms’jes verzonden in het buitenland betaalden hierdoor te veel. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt aan Lycamobile boetes op van in totaal EUR 196.000, vanwege tarieven die het heeft toegepast in 2011 en 2012. Lycamobile heeft haar werkwijze aangepast. ACM kwam de overtredingen op het spoor door meldingen via haar consumentenloket ConsuWijzer.

Over de boete

De boete is opgelegd voor de activiteiten van Lycamobile op de Nederlandse markt. ACM heeft bij het vaststellen van de boetehoogte meegewogen dat Lycamobile volledig heeft meegewerkt aan het ACM-onderzoek en dat Lycamobile het te veel ontvangen geld voor zover mogelijk heeft terugbetaald aan gedupeerde klanten.

Over roamingkosten

Sinds 30 april 2016 gelden nieuwe tarieven voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland. Een mobiele beller betaalt de standaard binnenlandse tarieven van de Nederlandse aanbieder. Daarbovenop komt een roamingtoeslag. De Europese Unie heeft vastgesteld welke roamingtoeslagen mobiele aanbieders maximaal in rekening mogen brengen bovenop de normale binnenlandse tarieven van de Nederlandse aanbieder. Het doel van de Europese Unie is om de roamingtoeslagen op termijn helemaal af te schaffen.

 

Meer in deze zaak