Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Telecomtoezichthouders consulteren nieuwe netneutraliteitsregels

Hieronder staat het gezamenlijke nieuwsbericht van de Europese telecomtoezichthouders die samenwerken in Berec. Alle overige Berec-informatie is alleen beschikbaar in het Engels.

Berec vraagt om reacties op de richtsnoeren voor de implementatie van de nieuwe netneutraliteitsregels

Berec, het Europees verband van telecommunicatietoezichthouders, consulteert vanaf vandaag de ontwerprichtssnoeren voor de implementatie van nieuwe Europese netneutraliteitsregels door toezichthouders. Berec nodigt betrokkenen uit te reageren op deze ontwerprichtsnoeren. De consultatie duurt zes weken en eindigt op 18 juli.

De consultatie begint vandaag met een persconferentie om 14:30 (CET). Deze zal live worden uitgezonden via de website van Berec (www.berec.europa.eu ). Vragen kunnen worden gericht aan Wilhelm Eschweiler (de huidige voorzitter van Berec voor 2016), Sébastien Soriano (de komende voorzitter van BEREC voor 2017), Henk Don (de vicevoorzitter van BEREC) of aan Frode Sørensen en Ben Wallis (de co-voorzitters van de Network Neutrality Expert Working Group) via Twitter met de hashtag #BERECpublic. E-mails kunnen worden gestuurd naar press [at] berec [punt] europa [punt] eu.

De Verordening bepaalt dat Berec de richtsnoeren definitief kan vaststellen na een “openbare raadpleging van betrokkenen”. Als eerste stap in het proces tot vaststelling van de netneutraliteitsrichtsnoeren heeft Berec met een aantal betrokkenen gesproken en informatie verzameld. In december 2015 zijn er bijeenkomsten gehouden met Europese belangenorganisaties van internetserviceproviders, hardwarefabrikanten, contentproviders en softwareontwikkelaars, eindgebruikers en consumenten, als ook met maatschappelijke organisaties.

Berec nodigt nu alle betrokkenen en burgers uit te reageren op de ontwerprichtsnoeren. Reacties kunnen worden ingediend via het speciale reactieformulier op de website van Berec. Hiermee kan per alinea worden gereageerd. Ook kunnen reacties gemaild worden naar NN-Consultation [at] berec [punt] europa [punt] eu.

Uitgebreide informatie is te vinden op:

Berec zal vervolgens alle ingezonden reacties bekijken voordat het de definitieve richtsnoeren uiterlijk op 30 augustus 2016 publiceert.

In november 2015 is een Europese wet  aangenomen die de vrije toegang tot internet waarborgt. Deze wet, ook wel de ‘Verordening interne markt voor elektronische communicatie’ genoemd, trad op 30 april in werking. Deze wet bevatte een verplichting voor Berec om guidance te geven over de implementatie van de verplichtingen door de nationale toezichthouders.

Voor meer informatie: press [at] berec [punt] europa [punt] eu.