Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op aanvraag GTS voor ontheffing van de Tarievencode Gas

ACM heeft op 18 februari 2015 een aanvraag ontvangen van Gasunie Transport Services B.V. (GTS) voor ontheffing van de Tarievencode Gas. ACM wijst met dit besluit de aanvraag af.

De ontheffingsaanvraag gaat over een artikel in de Tarievencode Gas. Dit artikel bepaalt dat GTS een boetetarief moet berekenen wanneer een marktpartij meer transportcapaciteit gebruikt (nomineert) dan hij vooraf heeft geboekt. GTS wil dit tarief niet in rekening brengen als de capaciteitsoverschrijding komt doordat GTS de marktpartij daartoe heeft verplicht. Specifiek gaat dit om situaties waarin er sprake is van een tekort aan kwaliteitsconversiecapaciteit. Op basis van een artikel in de Transportvoorwaarden Gas LNB heeft GTS namelijk het recht een marktpartij een aanwijzing te geven zijn nominatie aan te passen, wanneer er een tekort is aan kwaliteitsconversiecapaciteit. Het opvolgen van de aanwijzing kan betekenen dat de marktpartij zijn capaciteitscontract overschrijdt.

GTS legt uit dat de aanvraag samenhangt met de lagere gasproductie van het Groningenveld. Om aan de marktbehoefte aan laagcalorisch gas te blijven voldoen, leidt de lagere productie uit Groningen tot een hogere belasting van de installaties voor kwaliteitsconversie. Met kwaliteitsconversie kan GTS hoogcalorisch gas omzetten in laagcalorisch gas. Een verhoogde belasting van de installaties leidt volgens GTS tot een hogere kans dat deze installaties uitvallen. Daarmee leidt dat ook tot een hogere kans dat GTS een marktpartij een aanwijzing moet geven die vervolgens zou kunnen leiden tot een capaciteitsoverschrijding bij de betreffende marktpartij.

Na beoordeling van de aanvraag, wijst ACM de aanvraag af. De voornaamste reden is dat GTS in dit geval de normale route van het aanpassen van de codes kan volgen. Eén van de criteria voor ACM om een ontheffing te verlenen is wanneer aanpassing van de codes niet geschikt is. In dit geval vindt ACM dat GTS deze route moet volgen, in plaats van het aanvragen van een ontheffing van de codes. ACM vindt daarnaast dat GTS niet heeft aangetoond dat een ontheffing noodzakelijk en urgent is om een oplossing te bieden voor de periode tot aan het wijzigen van de codes.

 

Documenten

Zie ook