Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Goedkeuring procedure verdeling intradaycapaciteit TenneT

De netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet, TenneT TSO B.V. (TenneT) heeft bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een nieuwe procedure ingediend voor de verdeling van intradaycapaciteit.

Wat is intradaycapaciteit?

Intradaycapaciteit is de stroomhandel tussen landen met levering op dezelfde dag.

Wat ging eraan vooraf?

In mei 2015 is flow-based marktkoppeling van start gegaan. Dat ziet toe op de dag-vooruithandel, maar heeft ook invloed op de intraday handel.
De transmissienetbeheerders van de CWE-regio (Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk en Luxemburg) hebben een gezamenlijk document opgesteld, getiteld ” (hierna: ID approval package). Daarin wordt een nieuwe methodologie uiteengezet. Het doel van de nieuwe methodologie is om, op de dag van levering van elektriciteit, extra capaciteit aan de markt toe te wijzen.

Goedkeuring onder voorwaarden

De manier waarop dit gebeurt is met dit besluit door ACM goedgekeurd. ACM oordeelt wel dat dit slechts een tussenstap is, en verbindt daarom voorwaarden aan haar goedkeuring. TenneT moet voor 1 maart 2017 met
verbeteringen komen.

 

Documenten

 

Bijlagen

Zie ook