Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Geschilbesluit rondom reductie capaciteitsboekingen gasopslag Epe

GTS hoeft een verzoek van Vattenfall niet te honoreren. Vattenfall wilde gedane capaciteitsboekingen voor de gasopslag in Epe reduceren. GTS heeft dit verzoek terecht afgewezen. Dit besluit heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op 1 februari 2016 genomen.

Achtergrond bij het geschil

In 2015 heeft ACM een aanvraag tot geschilbeslechting ontvangen van Vattenfall. Vattenfall stelde dat GTS moest meewerken om de gedane capaciteitsboekingen voor de gasopslag in Epe te reduceren. Volgens Vattenfall zou GTS dit moeten doen op grond van hun eigen algemene voorwaarden – de Transmission Service Conditions (TSC) – en de Gasvoorwaarden die ACM heeft vastgesteld.

Standpunten van Vattenfall

Vattenfall vindt dat GTS de gasopslag in Epe ongelijk behandelt ten opzichte van andere netgebruikers. Volgens Vattenfall is het onterecht dat GTS haar verzoek niet inwilligt om de gedane capaciteitsboekingen niet te reduceren. Daarmee zou volgens Vattenfall sprake zijn van discriminatie. Vattenfall mag van GTS evenmin de gedane capaciteitsboekingen reduceren, terwijI de marktomstandigheden na het boeken gewijzigd zijn. Vattenfall meent daarom dat GTS  in strijd met de gasverordening handelt.

Oordeel van ACM

ACM heeft de klacht van Vattenfall ongegrond verklaard. Volgens ACM bieden de Gasvoorwaarden geen enkele afnemer of netgebruiker de mogelijkheid om transportcapaciteitsboekingen aan te passen.

De bepaling in de algemene voorwaarden van GTS over  het reduceren van transportcapaciteit heeft betrekking op eindafnemers. Een gasopslag kwalificeert echter niet als een dergelijke afnemer. Volgens ACM mag GTS deze eindafnemers ook anders behandelen en is er dus geen sprake van discriminatie op basis van deze bepaling in de eigen algemene voorwaarden. 

Tot slot oordeelt ACM dat GTS niet verplicht is – zoals Vattenfall stelt – gedane capaciteitsboekingen te reduceren als de marktomstandigheden veranderen.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.